Μοιραστείτε
Πήγαινε κάτω
avatar
Ανδρέας
ΤeamOwner
ΤeamOwner
Αριθμός μηνυμάτων : 47

Μονή Αποστόλου Ανδρέα στο Ριζοκάρπασο Empty Μονή Αποστόλου Ανδρέα στο Ριζοκάρπασο

Την / Το Παρ Οκτ 18, 2013 4:41 am

Είναι κτισμένη στο ανατολικότερο άκρο του νησιού, δίπλα στο κύμα της θάλασσας, και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα του κυπριακού λαού.
Κατά την παράδοση, η μονή ιδρύθηκε από τον απόστολο Ανδρέα στη διάρκεια ολιγοήμερης παραμονής του στην Κύπρο. Τα κυριότερα σωζόμενα κτίσματα από τις οικοδομικές μορφές που η μονή έλαβε κατά καιρούς είναι το νεότερο καθολικό και ο μεσαιωνικός γοτθικός ναός.
Η οικοδόμηση του καθολικού ολοκληρώθηκε το 1867 με πρωτοβουλία του οικονόμου ιερέα Ιωάννη Διάκου (1827-1909). Πρόκειται για μονόκλιτο ναό που καλύπτεται με έναν ευρύ οξυκόρυφο θόλο. Τα εγκαίνια τελέστηκαν από τον αρχιεπίσκοπο Σωφρόνιο Α΄(αρχιεπ. 1865-1900). Στη διάρκεια του 20ού αιώνα προστέθηκαν κελλιά και άλλα μοναστηριακά κτίσματα.
Στο ανατολικό άκρο της μονής διασώζεται μικρός γοτθικός ναός του 15ου αιώνα, ο οποίος οικοδομήθηκε σε χώρο παλαιότερης εκκλησίας, χωρίς να είναι γνωστή η σχέση του με το μοναστηριακό συγκρότημα.
Τον Άγιο Ανδρέα επισκέφθηκε το 1738 ο Robert Pococke ο οποίος δίνει τρεις πολύτιμες πληροφορίες: ότι το μοναστήρι είχε πλέον εγκαταλειφθεί, ότι παλαιότερα εγκαταβίωναν σε αυτό 2-3 μοναχοί και ότι ήταν λαξευμένο σε πέτρα (“cut out of the rock”).
Αν και τελεί υπό τουρκική κατοχή, η μονή παραμένει ενεργός. Διοικείται από διαχειριστική επιτροπή, βάσει καταστατικού, από το 1927. Πανηγυρίζει στις 30 Νοεμβρίου και στις 15 Αυγούστου (ημέρα των εγκαινίων της).
eleni
eleni
Poster
Αριθμός μηνυμάτων : 109

Μονή Αποστόλου Ανδρέα στο Ριζοκάρπασο Empty Απ: Μονή Αποστόλου Ανδρέα στο Ριζοκάρπασο

Την / Το Παρ Οκτ 18, 2013 8:33 am
:03: :01:   voithia  olon mas o Agios ANDREAS !!!  efxome  panta na presvevi gia   t psixi  sou Andrea, eine  o agios sou, megali h xari tou !!!!
Επιστροφή στην κορυφή
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης